Värdefulla tips på hur du kan rengöra duntäcke

Hur rengör man ett duntäcke? Det första du vill göra är att kontrollera skötselinstruktionsetiketten som finns på ditt duntäcke. Det finns olika tyger som kan kräva olika metoder för rengöring och om etiketten säger endast kemtvätt, behöver du hålla fast vid den instruktionen. Maskintvätt är vanligtvis inte lika skonsam som kemtvätt.

Tvätta duntäcke i tvättmaskin

För tvätt kan du placera ditt duntäcke i tvättmaskinen. Sprid den jämnt för att förhindra att tvättmaskinen ”hoppar” under snurrcykeln. Om den är för stor för att passa i din tvättmaskin hemma, ta din större modell av duntäcke till ditt närmaste tvättföretag och lägg den i främre delen av en tvättmaskin för kommersiella storlekar. Om du föredrar kan du fylla ditt badkar och tvätta det för hand. Töm sedan tvättvattnet, och därefter bör du skölja ett par gånger för att vara säker på att all tvål sköljs ut.

För maskintvätt, välj vattentemperaturen till varm / kall och den mjuka cykeln. Eftersom det är fluffigt, använd mindre tvål än du skulle göra för en vanlig klädmängd, ungefär 1/3 av vad du normalt använder. Välj ett rengöringsmedel med låg massa av lödder eftersom överskott av lödder minskar på den effektiva rengöringskraften. BLEK INTE eller använd tvättmedel med blekmedel i. Undvik också sköljmedel eftersom de kan skada fyllmaterialet. För att hjälpa till med tvättprocessen kan du lägga i rena, vita tennisbollar eller så kallade ”down fluffers” i tvättmaskinen när du tvättar.

Ibland lägger man till extra tvättmedel för ett nedsmutsat täcke såsom ett vitt och lätt duntäcke. Det rekommenderas starkt att inte göra detta av fyra mycket viktiga skäl

Därför ska du INTE använda för mycket tvättmedel

  1. Som tidigare nämnts reducerar överskottslödder faktiskt på rengöringskraften eftersom det mjuknar bufferteffekten och skär ned friktionen som behövs för att rengöra ett duntäcke.
  2. Många har vattenmjukgörare och därför är det inte ens nödvändigt att använda den rekommenderade tvålmängden. Om du har en vattenmjukgörare, vill du skära ner minst en tredjedel på en regelbunden tvätt och skära ner mycket mer för ett duntäcke. Använder du för mycket tvål kan du inte skölja bort allt.
  3. Om tvättmedlet inte helt sköljs ut kommer inte ditt mjuka duntäcke att vara mjukt. Istället för ett mjukt och mysigt täcke, kommer du att märka att det känns strävt vid beröring.
  4. Skulle ditt tvättmedlet inte sköljs helt ut kommer detta faktiskt att skada ditt duntäcke och minska livscykeln. Det kommer att slitas mycket snabbare.

Så torkar du ditt duntäcke efter en rengöring

Om det är soligt ute kan du lägga ut det så det får sträcka på sig eller hänga det på tork. Fluffa upp den och vänd den varje halvtimme eller så. Det tar lång tid att torka, möjligen upp till 12 timmar. Om du ser klumpar när du håller den mot solen är den inte helt torr. Om du torkar den i torktumlaren, sätt den på att lufttorka. Återigen tar det lång tid. Du kan använda tennisbollarna eller down fluffer rings i torktumlaren för att hjälpa till att fluffa det medan du torkar.

Se till att ditt duntäcke är helt torrt innan du förvarar den för att undvika mögel. Kontakta en bra städfirma på Lidingö för mer städråd.

Lycka till med att rengöra ditt täcke av dun!